Amanda - yerba mate z polskim akcentem

Yerba mate o kobiecej nazwie Amanda to jedna z najbardziej rozpoznawalnych, popularnych i cieszących się uznaniem marek w Polsce. I nie tylko, bo i na lokalnym, argentyńskim rynku ma ustaloną od wielu lat silną pozycję.

Historia początków Amandy, to w pewnym stopniu również historia polskiej emigracji zarobkowej końca XIX i początku XX wieku. Wtedy to wielu naszych rodaków wyjeżdżało w różne zakątki świata za chlebem i lepszym życiem. Najczęstszymi miejscami, w których zaczynali swą przygodę były Ameryka (dzisiejsze Stany Zjednoczone), Brazylia i Argentyna.

W 1990 roku do Argentyny właśnie przybyła rodzina Szychulskich. Przez pierwsze lata, próbując swych sił w uprawie roślin cierpieli wielkie niedostatki. Ówczesne realia nie były zachęcające do pozostania na obczyźnie: niskie ceny płodów rolnych, duże odległości od rynków zbytu, bardzo trudne warunki egzystencjalne (uciążliwy klimat, choroby, pasożyty tropikalne, niebezpieczne dzikie zwierzęta), więc rodzina Szychulskich rozważała powrót do Polski lub wyjazd do Ameryki.

Plany te pokrzyżował jednak wybuch Pierwszej Wojny Światowej. Zostali w Argentynie.

Nastoletni Julian zaczął pracować jako ślusarz. Był w tym kierunku szczególnie uzdolniony, a zdobyte doświadczenie przełożyło się potem na jego wielki sukces.

yerba mate amanda
Trzeba być wielkim wizjonerem i mieć bardzo silną wolę realizacji swoich marzeń, aby praktycznie od zera, bez kapitału i zaawansowanych narzędzi zbudować przetwórnię do produkcji manioku, kukurydzy i mielenia yerba mate.
Tak zaczęła się historia Amandy. I potwierdza się, że, co z trudem przychodzi, ma solidne fundamenty.
  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel